Potatis- och purjolökssoppa med timjan

Portioner:  4

500 g mjölig potatis
2 gula lökar
2 medelstora purjolökar
2 msk smör eller margarin
1 l grönsaksbuljong (tärning eller fond + vatten)
1 1/2 dl vispgrädde
salt och peppar
2 krm timjan
2 – 3 msk finhackad gräslök

Skala potatis och lök. Putsa och skölj purjolöken. Skär alltsammans i skivor.
Smält matfettet i en kastrull och lägg i det skurna. Rör om och späd med buljongen. Låt soppan koka 15-20 min under lock.
Mosa grönsakerna till puré i lite av buljongen i matberedare eller mixer. Häll tillbaks i kastrullen och späd med resten av buljongen och grädden. Krydda och låt soppan få ett kort uppkok. Strö i gräslöken. Servera soppan varm med bröd och ost.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *