Falafel på 5 sätt

Falafel 1

3 dl kikärtor (250 g)
ca. 10 cm purjolök alt. 2-3 saladslökar alt. 1 gul lök
2 vitlöksklyftor1 tsk salt (ev. mindre)
1 krm svartpeppar
2 tsk malen koriander
1 knippa persilja
ca. 3/4 liter olja att fritera i (går även att bara steka)

Låt kikärtorna rinna av vä, skölj och skala löken. Kör kikärtorna i mixern tillsammans med kryddor. Låt moset stå i en skål i 3-4 timmar. Forma 25 valnötsstora biffar. (ev. 1 msk mjöl kan blandas i vid behov). Hetta upp oljan och lägg i biffarna.

 

Falafel 2 
125 g kikärter, blötlagda
Saften av en halv citron
2 msk färsk hackad koriander (kan uteslutas ta lite mer persilja istället)
2 msk färsk hackad persilja
2 klyftor vitlök, krossade
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk korianderfrön
1 msk sesamfrön
2 tsk shoyu (sojasås)
Salt
Peppar
Solrosfröolja
Rensa och blötlägg kikärterna över natten (10-12) timmar. Låt dem rinna av väl, skölj noga och låt rinna av igen. Mal kikärterna till en pasta i en matberedare eller kvarn.
Tillsätt citronsaften, färsk koriander, persilja och vitlök.
Krossa kryddorna i mortel och tillsätt dem i kikärtsblandningen. Blanda alla ingredienserna i mixer eller matberedare. Krydda väl och forma blandningen till 12 valnötsstora bollar. Stek ungefär 4 bollar i taget på låg värme.
Vänd dem hela tiden så de inte blir bruna.
Låt dem rinna av på hushållspapper och håll dem varma.

Falafel 3 
225 g torklagda kikärtor, blötlagda och skalade
50 g bulgur
3 st pressade vitlöksklyftor
3 st scharlotten lökar *
½ tsk kummin
½ tsk koriander (kan uteslutas ta lite mer persilja istället)
1 msk finhackad persilja
1 tsk bakpulver
Salt
Peppar
Olja till fritering
Täck över bulguren med hett vatten och låt stå tio minuter.
Finmal kikärtorna och blanda ner dem ordentligt med de andra ingredienserna (mixa gärna).
Låt smeten stå kallt i en timme.
Ta två msk av smeten och forma till en boll.
Låt bollarna vila 30 min.
Hetta upp olja och fritera falafeln tills den bara nästan börjar bli knappt märkbart ljusbrun.

 

Falafel 4 
3 dl kokta kikärter
1 lök
3 vitlöksklyftor
½ tsk korianderfrön
½ tsk kummin
5 svartpepparkorn
En gnutta cayennepeppar
Salt
½ dl vetemjöl
Olja
Kör kikärter, lök och vitlök i mixer eller mal dem.
Blanda ihop kryddorna och stöt dem i mortel.
Arbeta ner dem tillsammans med vetemjölet i kikärtsblandningen.
Forma till små runda biffar och stek i olja på låg temperatur (bara så att de börjar hålla ihop, men i övrigt nästan råa).
Servera med råkostsallad.

 

Falafel 5 
1 liter kokta kikärter (omkr. 450 g i torkat tillstånd)
3 klyftor vitlök, finhackade
2 msk tahini (sesampasta)
50 g vetemjöl
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 tsk nymalen svartpeppar
½ tsk salt
½ tsk chilipulver
Olja till stekning
Mosa de kokta kikärterna i en mixer eller med en gaffel i en skål.
Tillsätt vitlök och tahini och rör ihop till en tjock massa.
Blanda de återstående ingredienserna (utom oljan) i en separat skål och rör om ordentligt.
Rör sedan ner denna blandning i kikärtsröran.
Forma små tillplattade bollar av röran och stek i olja knappt 1 minut på varje sida (inte riktigt tills ytan blivit knaprig och gyllenbrun).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *