Ugnsbakad lax med örter och rotfrukter

4 port

600g laxfilé
600 g blandade rotfrukter t ex morötter, kålrötter, palsternackor, rödbetor, rotselleri
2 dl hackade färska eller frysta örter t ex dill, gräslök, persilja, basilika, timjan
50 g smör
½ dl vitt vin (går bra med alkoholfritt vin)

Sås:
3 dl gräddfil
½ dl hackad rödlök
½ dl hackad dill
50 g stenbitsrom
salt
peppar

Blanda de hackade örterna och smöret.
Salta och peppra laxen runt om.
Smöra en form och lägg i laxen
Bred örtsmöret över laxen och slå vinet i formen.
Sätt in i ugnen, 150o ca 30-35 minuter.
Skala och skär rotfrukterna i fina stavar.
Koka rotfrukterna nästan färdiga i lättsaltat vatten. OBS! Rödbetor kokas för sig!
Häll av vattnet.
Vid servering smörsteks rotfrukterna i 2 msk smör.
Smaka av med salt och peppar.

Såsen
Blanda gräddfil med hackad rödlök, dill och stenbitsrom.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis eller bara sallad och bröd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *