Gratinerad fläskfilé på grönsaksbädd

4 port

600 g fläskfilé
salt och peppar
smör

Grönsaksröra:
2 gula lökar
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
3 paprikor i olika färger
250 g färska champinjoner
2 tsk vetemjöl
1 1/2 dl torrt vitt vin
2 1/2 dl mellangrädde
2 msk hackad persilja
2 krm timjan
1/4 tsk basilika

Gratinering
2-3 dl riven ost

Putsa fläskfilén och skär den i 2 cm tjocka skivor.
Banka ut skivorna lätt med handen. Salta och peppra.
Stek skivorna hastigt på båda sidor i smör i en het stekpanna. Tag upp köttet och ställ det åt sidan.
Skala och hacka löken. Krossa vitlöken. Kärna ur och strimla paprikorna. Skiva champinjonerna.
Fräs löken mjuk i smör utan att den får färg. Tillsätt vitlök, paprika och champinjoner och stek under omrörning ett par minuter tills all vätska har ångat bort.
Strö över mjöl, rör om och späd med vin och grädde.
Krydda med örtkryddor, salt och peppar. Låt röran puttra i 5 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Bred ut grönsaksröran i botten på en ugnssäkerform. Lägg köttskivorna ovanpå och täck det hela med riven ost. Gratinera i 10 minuter tills osten har smält och fått färg.
Gott till hasselbackspotatis eller ris.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *