Smörgåstårta på hönökaka

4 lager (8st) hönökakor  ca 6-8 per (öka ett lager per 2-3 per)

Gör tårtans fyllning dagen innan och bred på brödet, yttersta laget och garneringen görs samma dag som den skall ätas. Lägg brödet så att det blir en cirkel och att mitten skåran korsar varandra.
Dekorationen och fyllningen av tårtan är begränsad till den egna fantasin, här är några exempel på vad man kan använda.
(Man kan även göra tårtan rund lägg då 2 hönökakor med den raka sidan mot varandra, tänk bara på att de olika lagren har skarven åt olika håll, dock går det åt mer ingredienser.)

Fyllningar

Variant 1

Ca 2 dl grädde vispas och  blandas med en burk kaviar
Ca 250 g bakad bredbar leverpastej  samt 1 ½ dl finhackad gurka
Ca 1 burk (450g) kokt skinka, finhackad  1½dl majonnäs, 2 msk senap

Till garneringen:

3dl majonnäs
finklippt persilja
200g färskrökt lax skivas tunt och rullas. Skär till ”rosor”.
400g räkor
100g rökt renstek samt ½ tub pepparrotsvisp. Lägg skivorna lite omlott på ett smörpapper. Bred på pepparrotsvisp och rulla lägg rullen i frysen så går det lättare att skära sen.
ost, druvor och dill

Variant 2

Ca 3 hg legymsallad (mängd beroende på hur saftig man vill att tårtan ska vara)
Ca 1/3 gurka i tunna skivor som strimlas (spara 20 hela skivor till dekoration)
Ca 1 hg skivat rökt nötkött som skärs i små bitar (spara ett par-tre skivor till dekoration)
Ost (utan hål, t ex edamer) i ”fyrkantiga” skivor att klä tårtsidorna med
7-8 skivade köttbullar
2 kokta, skivade eller klyftade ägg
1 klyftad tomat
Ca 1 dl majonnäs
Matlagningsgrädde (efter smak)

Hacka det rökta nötköttet, men spara ett par skivor till dekoration. Bred legymsallad och strö över gurka och nötkött på alla tre lagren. Lägg på den översta brödlängden.

Rör ut majonnäsen med grädde så den blir lagom mild och lätt bredbar. Bred detta ovanpå tårtan och på alla sidor. Dekorera ovanpå med köttbullar, ägg, gurka, tomat och några ituskurna skivor rökt nötkött som snurras ihop till ”rosor”. Pynta med lite persilja – och kläd alla tårtans sidor med ostskivor.

Variant 3

5 dl grädde
3 burkar makrill i tomatsås
1 st rödlök

valfri garnering tex tomat, gurka, skinka, vindruvor, paprika, citronskiva, ägg
Vispa grädde, mosa sönder makrillen, finhacka rödlöken och blanda ihop allt.

Variant 4

200 g Apetina grekisk feta
250 g Kesella
1 dl ajvar relish

Garnering:
250 Kesella
rucolasallad
körsbärstomater
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Mosa osten. Blanda med Kesella och ajvar relish. Kantskär brödet.. Lägg på fyllningen. Varva bröd och resten av fyllningen, avsluta med bröd. Bred Kesella över hela tårtan. Garnera med rucola och körsbärstomater. Strö över salt och peppar.

Variant 5

10 deciliter crème fraîche
6 deciliter majonnäs
1 paket räkost
3 små burkar röd kaviar
4  gula lökar
4  citroner
10  rädisor
1  äpple
10 tomater
3 gurkor
4 paket krabbsticks
5 hekto rökt lax
4 kilo oskalade frysta räkor
2 teskedar citronpeppar
dillkvistar till garnering

Fyllning 1
5 deciliter crème fraîche
2 ½ deciliter majonnäs
1  finhackad gul lök
1 burk röd kaviar
2 paket krabbsticks
1 hekto skalade hackade räkor
1 hekto hackad rökt lax
½ deciliter pressad citron
citronpeppar

Fyllning 2
2 deciliter crème fraîche
1 paket räkost
10 stycken hackade rädisor
eventuellt ett halvt finhackat äpple

Bred på fyllning.
Fortsätt likadant med nästa lager tills du har tre lager.
Det fjärde lämnas utan fyllning.

Garnering 
Blanda 3 deciliter crème fraîche och
2 deciliter majonnäs och bred runt smörgåstårtan.
Garnera runt kanterna med ½ citronskiva och en gurkskiva varannan gång.
Klyfta tomaterna och lägg runt tårtan, sedan den hackad rökta laxen, därefter hackad lök,
röd kaviar, halva skivor gurka, lägg räkor runt om hackad rökt lax, hackad gul lök. I mitten garneras bara med räkor, garnera slutligen med dillkvistar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *