Ålänskpannkaka
4-5 port.
4 dl mjölk (gärna med 3,5 procent fett)
½ dl mannagryn
½ dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
½ tsk salt
2 ägg
½ dl strösocker
½ dl sötmandel- finhackad
25-50 gr smör
Koka upp mjölken i en kastrull, vispa ner mannagrynen och koka på svag värme till en tunn gröt, ca 4 min.
Låt svalna, rör ner mjöl, kardemumma och salt i gröten.
Vispa ägg och socker pösigt och rör ner i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad ugnssäker form.
Strö över den hackade mandeln och hyvla över smör.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i ca 45 min. eller tills pannkakan är gyllenbrun.
Låt svalna.
Servera med vispad grädde, katrinplommonkräm eller sylt.