Köttfärsgratäng med bacon & senap
(4-6 port.)
600 gr Köttfärs
1 pkt Bacon (ca 140gr)
3 dl Vispgrädde eller matlagningsgrädde
2 dl Mjölk (vanlig eller mellan)
1 st Mellanstor Purjolök
1 tsk Vitpeppar
1/2 tsk Salt
3 msk Senap
1 dl Riven ost
1- 2 st Vitlöksklyftor
6 st Medelstora potatisar
Fin strimla purjolöken, klipp baconet i strimlor, skal och skiva potatisen. Fräs köttfärsen, purjolöken och baconet. Krydda men var försiktig med saltet baconet innehåller också salt, riv i vitlök efter egen smak och blanda i senapen. Varva köttfärs ”röran” och potatisen i en ungsäker form (helst med lock) blanda grädde och mjölken och slå på strö över osten. Gräddas i ugn i 200 grader i ca 1 timme eller tills potatisen är färdig. Denna kan göras i förväg, men kort gräddnings tiden med 20-30 min. och grädda den färdig precis innan ni skall äta den.
Serveras med en god sallad.