Rotsaksgratäng
(2 port)
100 gr Palsternacka
200 gr Morötter
50 gr Purjolök
Salt
Sås:
2 tsk Margarin
4 tsk Vetemjöl
21/2 dl Lättmjölk (går även bra med annan mjölk)
100 gr riven Ost
Salt & peppar
Koka de skalade och strimlade (ca 1/2 cm tjocka) rotfrukterna i lättsaltat vatten i 8-10 min. Smält margarinet och rör i vetemjölet och späd med mjölken, lite i taget. Koka på svag värme i 3-4 min och häll i 2/3 av den rivna osten. Låt den smälta ner och smaka av med lite salt och peppar.
Lägg grönsakerna i en ugnssäkerform, häll över såsen och strö över resten av osten. Gratinera i 250° i ca 10 min eller tills den har fått fin färg.
Serveras med skinkskivor eller kassler.