Jordgubbs- & Rabarberkaka med kardemumma & vitchoklad
Botten
2,5 dl rabarber (färsk eller fryst)
2,5 dl jordglubbar (färsk eller fryst)
0,5 msk potatismjöl
150 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2-2,5 tsk mald/stött kardemumma
Toppen
50 g smör
0,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Topping
Vit choklad (ca 100 g)
Man kan även göra denna med enbart rabarber eller jordgubbar men dubbla mängden (5dl). Denna är även god med hallon.
Använder du frysta bär och rabarber låt dem tina i en sil så överflödig vätska kan rinna av.
Toppen
Arbeta ihop alla ingredienserna till toppskalet, använd fingertopparna, ställ den åt sidan så länge.
Botten
Skala och skiva rabarber (ca 1 cm) Vänd i potatismjöl.
Smält smör, drag kastrullen åt sidan och låt svalna lite.
Rör ner strösocker och ägg.
Blanda ihop vetemjöl, hälften av kardemumma och bakpulver och rör ner i smeten.
Häll smeten i smord springform Ø ca 24 cm.
Fördela rabarber och jordgubbarna över botten smeten.
Strö på toppen.
Grädda långt ner i ugnen 175° i ca 35 min.
Toppingen
Hacka/riv choklad grovt. Strö över kakan. Grädda färdigt kakan mitt i ugnen 175° i ca 10 min. och låt kakan svalna.
Servera vaniljsås till.