Dovhjortköttbullar
4 portioner
500 gram Dovhjortsfärs eller färs från övriga hjortar
0,5 dl ströbröd
1 tsk salt
1 tsk Kockens superkrydda med smaken av kanel, kardemumma & ingefära
1 tsk paprikapulver
2 msk smör att steka biffarna i
3 dl vatten
1 dl vispgrädde
Sås:
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
50 g smör
2 krm salt
1 krm Kockens superkryddor med smaken av kanel, kardemumma & ingefära
1 msk Viltfond
Även gott att steka i lite skivade champinjoner i såsen
Lägg färsen i en bunke. Rör i ströbröd, salt och kryddorna och blanda till en jämn färs.
Låt stå i 10-15 minuter så färsen hinner ta åt sig kryddorna och att ströbrödet hinner suga åt sig fukten från färsen.
Rulla färsen till köttbullar, koka upp vattnet och vispgrädden och lägg i köttbullarna och låt dem koka i ca 5 min. Häll över köttbullarna i en sil och låt dem rinna av.
Värm en stekpanna och stek köttbullarna i smör tills de fått fin färg runt om på medel hög värme.
Sås:
Strö vetemjöl över köttbullarna, rör om och häll i grädde, mjölk och fonden under omrörning. Låt sedan såsen koka minst 5 minuter på medelvärme. Rör då och då. Smaka av såsen med smöret, salt och superkryddan samt en skvätt soja och håll den varm till servering.
Gott till Rotsaksmoset