Frisénsk fröbröd med krispig yta
700 gr Vetemjöl eller Rågsikt + ca 1 dl till utbakningen av bröden
1 tsk Salt
1-3 tsk Torrjäst
5-7 dl Vatten
½ dl Solrosfrön
½ dl Pumpakärnor
½ dl Linfrö
1 Ägg
Vallmofrö och ev lite havregryn
Du behöver även en gjutjärnsgryta (utan plastdetaljer)
Blanda mjöl, torrjäst en bunke/skål och blanda väl, låt det stå i 5–10 minuter så du väcker jästen, blanda i fröna och saltet.
Häll i lite vatten i taget och rör ut allt till en riktigt kladdig deg.
Täck bunken med ett lock eller plastfilm och låt jäsa i minst 10 timmar t.ex. över natten.
Sprid ut lite mjöl på bakbordet och häll degen över mjölet och mjöla händerna, vik ihop degen några gånger (OBS! knåda inte in mjölet utan använd det som hjälp att forma brödet) lägg brödet på ett bakplåtspapper (pappret går lättare ner i grytan om du knölar ihop det och sedan slätar ut det innan du lägger brödet på det), snitta brödet med en vass kniv och vispa ihop ägget pensla brödet och strö över lite vallmofrön och strö över lite havregryn. .
Sätt på ugnen på 250 grader och ställ in grytan med lock, när ugn och grytan är varm tar du ut grytan och lyfter i brödet med bakplåtspappret sätt på locket och stoppa in grytan i ugnen igen.
Grädda brödet i 35 min. ta bort locket och sänk värmen till 225 grader och grädda utan lock i ytterligare 10 min.
Lyft ut brödet ur grytan och låt det svalna i ca 1 timme innan du skär i brödet.
Tänk på att ugnarna är olika, så prova dig fram tills du hittar rätt tid i din ugn