Enkel god glass utan glassmaskin
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk (ca 370-390 g/burk)
+ Smaksättning
Vispa den kondenserade mjölken tills den blir dubblar storleken, häll i den kylskåpskalla vispgrädden och vispa i ca 4 min.
Vill du smaksätta glassen med något så gör du det efter detta steg, du kan smaksätta i stort sett med vad du vill.
Jag brukar dela upp glassen i fyra stycken 0,8 l burkar och smaksätta glassen efter jag hällt upp den i burkarna. Jag brukar köra elvispen på låg hastighet så smaksättningen blandas väl med glassen. Man får smaka sig fram hur mycket smaksättning man ska ha i, allt beror hur stor mängd som ska smaksättas.
Tänk på att ju mer vätska det i smaksättningen ju isigare blir glassen och kan bli hårdare och behöva lite tid att tina innan man skall äta den, gäller dock inte om du smaksätter med alkoholhaltiga dryck typ likör, whisky eller liknande då blir inte glassen så hård
På bilden har jag gjort dubbel sats och är glassen smaksatt med från vänster Pistagepasta (2 rågade tsk) , kanel (2-3 tsk) , blåbärssylt (2-3 msk) & lite kanel (0,5-1 tsk) och krossade polkagrisar (15 st). Mängden inom parentesen är det jag smaksatt mängden i dessa burkar med.
Kan rekommenderar pepparkakskrydda eller saffran som smaksättning
Det finns många goda smaksättning- essenser/pastor till cupcakes mm som man kan använda att smaksätta glassen med
Plasta in glassen /sätt på locket på burkarna och låt den stå i frysen i minst 6 timmar (denna tid kan variera då det beror vad för burk du använder och hur kallt du har i frysen, använder du en i glas tar det längre tid) innan servering.
.