Enkla frukostbröd

1,5 dl havregryn
3 dl vatten
3 dl mjölk
1 påse torrjäst (eller 50 gr färsk jäst)
1 ägg
5 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
½ dl honung eller sirap
3 tsk salt

Häll havregrynen i en skål häll över kokande vatten, låt stå i 5-10 min. Tillsätt mjölken och tillsätt jästen (använder du färsk jäst känn att vätskan inte är för varm ca 37 grader) rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av ingredienserna, tillsätt inte all vetemjöl på engång (sikta gärna mjölet), rör om tills allt blanda sig till en deg, den ska vara lite kladdig. Tillsätt mer vetemjöl vid behov, knåda degen i skålen i 5-10 min.
Låt degen jäsa i 30 minuter under en bakduk.
Lägg bakplåtspapper i en långpanna ca 30×40 cm och tryck degen i långpannan och skär lagom stora rutor och låt jäsa i ytterligare 30 minuter
Sätt på ugnen på 250 grader när ugnen är varm sätt in brödet och sänk till 200 grader. Låt gräddas tills det fått fin färg ca 15 minuter.


Vill man kan man även strö över lite frön, här har jag vita vallmofrön och pumpakärnor.
Man får fröna att fästa bättre kan man pensla med lite vatten och strö över fröna precis innan man stoppar in brödet i ugnen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *