Kalljästa Kanelbullar

ca 35 bullar
Degen
5 dl mjölk
11-12 dl vetemjöl
25 g jäst
1 1/2 dl socker
1 msk kardemumma
1 1/2 tsk salt
1 ägg
175 g smör

Fyllning
100 g mandelmassa (kan uteslutas)
1 dl socker
175 g smör
2 msk malen kanel
1 ägg, lätt uppvispat till pensling
pärlsocker eller strösocker

Blanda alla ingredienser till en jämn deg utom smöret, spara 1 edl av mjölet.
Blanda sedan ner det rumsvarma smöret, till en början är degen lite kladdigt till en början tills degen sugit åt sig fettet och blir mycket smidig. Använd den sista dl av mjölet medans du arbetar in smöret. Fortsätt knåda degen i minst 10 minuter.
Låt jäsa i bunke under bakduk i cirka 30-35 minuter, plasta bunken och ställ kallt i cirka 8-12 timmar.

Fyllningen:
Riv mandelmassan och blanda med sockret, kanelen och det rumsvarma smöret till en jämnsmet.
Kavla ut degen ca 5 mm tjock till en rektangel, stryk på rikligt med fyllning.
Vik degen på längden och skär längder på tvären cirka 2-3 cm breda.
Tvinna längden ihop längden, håll ena degkanten med pekfinger, långfinger och tumme.
Vira deglängden två varv kring fingrarna och lägg degänden över fingrarna och degen och kläm fast kanten under bullen.
Låt bullarna jäsa till dubbel storlek i cirka 40-60 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker eller strösocker, grädda i 6-8 minuter.
Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *