Bärpaj

ca 15 bitar (beroende på hur stora bita man skär)


Botten
125 gr smör
1 dl vatten
2 dl Grahamsmjöl
4 dl Vetemjöl

Smuldegen
75 gr smör
2,5-3 dl Vetemjöl
2 dl Strösocker
ev. 1-2 msk Sirap

Fyllning
Här är det ca mängd, allt beroende på hur mycket bär man vill ha, man kan använda både frysta eller färska bär. Ta någon av alternativen nedan
5-6 dl Blåbär
5 dl Hallon
5 dl Jordgubbar + 3 dl skivad Rabarber
5 dl Björnbär

Smält smöret i en stor kastrull, häll i kallt vatten och rör i mjölet till en jämn deg.
Platta ut degen på en mindre ugnsplåt/ugnsfast form ca 35×27 cm (ha gärna bakplåtspapper i botten).
Fördela bären jämt över pajbotten.

Smuldegen:
Smält smöret och blanda i mjöl och socker lite i taget tills det blir en smulig massa, vill man ha smuldegen knaprig blanda även i lite sirap.

Grädda i 200 grader i 30 min. tills den blir gyllenbrun, kan ta lite längre tid om du har djupfrysta bär.

Skär i lagom stora portionsbitar när den svalnat något, jag brukar frysa in det som inte går åt på en gång, jag brukar lägga lite av bakplåtspappret emellan så fryser de inte ihop om man lägger dem ovan på varandra och det blir lättar att ta ut bara någon eller några få bitar åt gången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *