Kokt kalv i dillsås
Kokt kalv i dillsås
ca 4 port:
800 g gödkalvbringa eller bog
vatten
1½ tsk salt per l vatten
1 morot
1 lök
1 palsternacka
3 lagerblad
några vitpepparkorn
persiljestjälkar
SÅS:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
ca 3 dl kalvbuljong
2 msk ättiksprit
3 msk socker
1 äggula
2 dl grädde
finhackad dill
Lägg köttet i en trång kastrull- Häll på kokande vatten och tillsatt salt, grönsaker och kryddor.
Koka upp, skumma eventuellt då och då samt koka tills köttet känns mört, ca 1 1/2 timme. (Ta upp och prova en bit.) Håll köttet varmt.
Fras smör och mjöl, spad med buljong till lagom konsistens- Tänk på att såsen ska redas med äggula och grädde sedan. Blanda ättika och socker och häll i såsen. Smaka av.
Vispa ihop gulan och grädden och vispa ner detta i såsen under kraftig vispning. Nu får inte såsen koka mer. Sila såsen om det behövs och blanda ner rikligt med dill.
Häll såsen över köttet som skurits i bitar. Servera med nykokt potatis, sockerärter och morötter