Potatis- och rotfruktsgratäng

6-8 port
l0 medelstora potatisar
1 stor eller 2 små morötter
1 bit rotselleri, ca 50 g
1 palsternacka, ca 50 g
1 gul lök

Svampstuvning
200 g kantareller eller champinjoner
2-3 msk margarin
2 msk vetemjöl
2½ dl buljong (kött-, grönsaks- eller vegetarisk buljong)
2 dl vispgrädde

Att hälla över
3 dl mjölk
vit- eller svartpeppar
100 g riven ost

Skala, skölj och strimla potatisen. Skala morötter, selleri, palsternacka och lök och grov riv på rivjärn eller i matberedare. Fräs den hackade svampen i matfettet- Dofta över mjöl. Rör om och späd med buljong. Låt stuvningen småkoka i några minuter. Tillsätt grädden. Smaka av och krydda ev med lite salt och peppar. Smöra en ugnsfast form. Lägg hälften av potatisen i botten. Varva hälften av rotfrukterna över. Bred på svampstuvningen. Lägg över resten av rotfrukterna varvvis och överst ett lager potatis. Vispa ihop mjölk, riven ost och ev lite svartpeppar. Grädda i 200-225° i ca 50 minuter. För den som vill äta vegetariskt är detta en utmärkt god ensamrätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *