Broccoli med ädelostsås

4 port

2 pkt djupfryst broccoli (ca a´250gr)
vatten, salt
2 msk smör eller margarin
3 msk finhackad gul lök
2 msk vetemjöl
1 pkt smältost (ca 100gr)
50 gr smulad ädelost
2½ dl mjölk
½ tsk vitlökssalt
smör eller margarin till formen
½ dl riven ost

Koka broccolin i lättsaltat vatten (2 tsk salt/liter vatten) 5-6 min. Låt den rinna av. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt löken och fräs den mjuk utan att den får färg. Rör ner mjölet, tag kastrullen från värmen och blanda i smältost och ädelost.

Ställ kastrullen på värme igen och späd med mjölken, lite i sänder. Koka såsen på svag värme under omrörning tills den tjocknar. Smaksätt gärna med vitlökssalt.

Lägg broccolin i en smord ugnssäker form och häll över ostsåsen över. Strö på den rivna osten. Gratinera i ugn i 200° i ca 20 min tills rätten fått en fin färg. Servera kyckling, köttfärs eller röktskinka till.

TIPS:

Man behöver inte nödvändigtvis gratinera denna rätt. Det går bra att bara hälla ostsåsen over den kokta broccolin och server

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *