Rådjursbiffar med svampsås
4 portioner
500 gram rådjursfärs
0,5 gul lök
0,5 dl ströbröd
1,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk smör att steka biffarna i
Svampsås:
5 dl färsk svamp som kantareller, champinjoner, Karljohan rensad och grovhackade
0,5 dl gul lök eller schalottenlök, finhackad
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
50 g smör
2 krm salt
1 krm nymalen vitpeppar
1 msk ljus soja ex Kikkoman
ev. lite svarvinbärsgelé kan man ha i såsen
Lägg färsen i en bunke. Skala löken och riv den på den grövre sidan på rivjärnet och tillsätt till viltfärsen.
Rör i ströbröd, salt och vitpeppar till en jämn färs.
Låt stå i 10-15 minuter så färsen hinner ta åt sig kryddorna och att ströbrödet hinner suga åt sig fukten från färsen.
Forma färsen till 8 biffar, värm en stekpanna och stek biffarna i smör några minuter på varje sida på något över medelvärme. Sänk ev. värmen så att de får steka klart utan att brännas om du lägga över ett lock eller folie så steker de klart snabbare.
Svampsås:
Rensa och grovhacka svampen.
Lägg svampen i en stekpanna och låt steka tills nästan all vätska ångat bort ca 5 minuter. Skala och finhacka löken, tillsätt löken samt smör och stek på medelvärme några minuter.
Strö över vetemjöl, rör om och häll i grädde och mjölk under omrörning. Låt sedan svampsåsen koka minst 5 minuter på medelvärme. Rör då och då. Smaka av svampsåsen med salt och peppar samt en skvätt soja och håll den varm till servering.