Smörgåstårta

Gör tårtans fyllning dagen innan och bred på brödet, yttersta laget och garneringen görs samma dag som den skall ätas.
Dekorationen och fyllningen av tårtan är begränsad till den egna fantasin, här är några exempel på vad man kan använda.

4 lager av antingen landgångsbröd eller vanligt vitt eller lite grövre formbröd (typ Jättefranska)

Skär bort kanterna på brödet och lägg ut ett lager med bröd på det fat/bricka den skall serveras på (lägg gärna smörgås- eller bakplåtspappers under). Fyll på med fyllning, lägg på ett lager med bröd se till att skarvarna på brödet inte kommer över varandra så tårtan håller ihop.
Hur många lager och storleken på lagren beror på hur många man ska servera. Tårtan på bilden är beräknad till 10 personer.

Bred på fyllning.
Fortsätt likadant med nästa lager tills du har tre lager ex på fyllningar och garneringar hittar du längre ner.
Det fjärde lämnas utan fyllning (tips på fyllningar hittar du längre ner).

Garnering
Blanda 3 deciliter crème fraiche och
2 deciliter majonnäs och ev. finhackad dill och bred blandningen runt smörgåstårtan (nedan finns även andra varianter på garnering).

Exempel på garnera enklast är att sätta strimlad isbergssallad runt kanten.

Plasta in tårta tills det är dags för garnering med plastfolie, dra den gärna lite hårt så så tårtan ”sätter sig” brödet suger åt sig smakerna från fyllningarna och att skarvarna mellan bröden inte glider isär.

Garneringen ovan på är det bara fantasin som stoppar, försök dock att inte blanda fisk/skaldjur med köttprodukter (skinka/rostbiff) med varandra då dem gärna tar smak av varandra, utan ha någon grönsak emellan.

Skär bröden så att vissa blir smalare så inte skarven mellan brödskivorna hamnar på samma ställe
När alla lager är klara bred över crème fraiche och majonnäs blandningen täck tårtan med plastfolie och låt stå (helst ett dygn) så att brödet hinner dra åt sig smakerna från fyllningen. Garnera strax innan servering

Tårtalternativ 1
Fyllning
Ca 2 dl grädde vispas och blandas med en burk kaviar
Ca 250 g bakad bredbar leverpastej samt 1 ½ dl finhackad gurka
Ca 1 burk (450g) kokt skinka, finhackad 1½dl majonnäs, 2 msk senap

Till garneringen:
3dl majonnäs
finklippt persilja
200g färskrökt lax skivas tunt och rullas. Skär till ”rosor”.
400g räkor
100g rökt renstek samt ½ tub pepparrotsvisp. Lägg skivorna lite omlott på ett smörpapper. Bred på pepparrotsvisp och rulla lägg rullen i frysen så går det lättare att skära sen.
ost, druvor och dill

Tårtalternativ 2
Fyllning 1
200 g skinka t ex bogskinka i tunna skivor
2 dl gräddfil
1 1/2 dl majonnäs
1 dl finhackad persilja
salt och peppar

Fyllning 2
200 g bredbar leverpastej
3/4 dl vispgrädde
1 1/2 dl finhackad smörgåsgurka

Garnering
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
1 gurka
Topping
200 g skinka tex bogskinka i tunna skivor
200 g ostskivor
100 g vindruvor
machésallad

Tårtalternativ 3
Ca 3 hg legymsallad (mängd beroende på hur saftig man vill att tårtan ska vara)
Ca 1/3 gurka i tunna skivor som strimlas (spara 20 hela skivor till dekoration)
Ca 1 hg skivat rökt nötkött som skärs i små bitar (spara ett par-tre skivor till dekoration)
Ost (utan hål, t ex edamer) i ”fyrkantiga” skivor att klä tårtsidorna med
7-8 skivade köttbullar
2 kokta, skivade eller klyftade ägg
1 klyftad tomat
Ca 1 dl majonnäs
Matlagningsgrädde (efter smak)

Hacka det rökta nötköttet, men spara ett par skivor till dekoration. Bred legymsallad och strö över gurka och nötkött på alla tre lagren. Lägg på den översta brödlängden.

Rör ut majonnäsen med grädde så den blir lagom mild och lätt bredbar. Bred detta ovanpå tårtan och på alla sidor. Dekorera ovanpå med köttbullar, ägg, gurka, tomat och några ituskurna skivor rökt nötkött som snurras ihop till ”rosor”. Pynta med lite persilja – och kläd alla tårtans sidor med ostskivor.

Tårtalternativ 4
5 dl grädde
3 burkar makrill i tomatsås
1 st rödlök

valfri garnering tex tomat, gurka, skinka, vindruvor, paprika, citronskiva, ägg
Vispa grädde, mosa sönder makrillen, finhacka rödlöken och blanda ihop allt.

Tårtalternativ 5
200 g Apetina grekisk feta
250 g Kesella
1 dl ajvar relish

Garnering:
250 Kesella
rucolasallad
körsbärstomater
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Mosa osten. Blanda med Kesella och ajvar relish. Kantskär brödet.. Lägg på fyllningen. Varva bröd och resten av fyllningen, avsluta med bröd. Bred Kesella över hela tårtan. Garnera med rucola och körsbärstomater. Strö över salt och peppar.

Tårtalternativ 6
10 deciliter crème fraîche
6 deciliter majonnäs
1 paket räkost
3 små burkar röd kaviar
4 gula lökar
4 citroner
10 rädisor
1 äpple
10 tomater
3 gurkor
4 paket krabbsticks
5 hekto rökt lax
4 kilo oskalade frysta räkor
2 teskedar citronpeppar
dillkvistar till garnering

Fyllning 1
5 deciliter crème fraîche
2 ½ deciliter majonnäs
1 finhackad gul lök
1 burk röd kaviar
2 paket krabbsticks
1 hekto skalade hackade räkor
1 hekto hackad rökt lax
½ deciliter pressad citron
citronpeppar

Fyllning 2
2 deciliter crème fraîche
1 paket räkost
10 stycken hackade rädisor
eventuellt ett halvt finhackat äpple

Garnering
Blanda 3 deciliter crème fraîche och
2 deciliter majonnäs och bred runt smörgåstårtan.
Garnera runt kanterna med ½ citronskiva och en gurkskiva varannan gång.
Klyfta tomaterna och lägg runt tårtan, sedan den hackad rökta laxen, därefter hackad lök,
röd kaviar, halva skivor gurka, lägg räkor runt om hackad rökt lax, hackad gul lök. I mitten garneras bara med räkor, garnera slutligen med dillkvistar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *