Smörgåstårta på hönökaka
4 lager (4st om man gör en halvcirkel det dubbla om man gör en rund tårta) hönökakor ca 6-8 per (öka ett lager per 2-3 per)
Gör tårtans fyllning dagen innan och bred på brödet, yttersta laget och garneringen görs samma dag som den skall ätas. Lägg brödet så att det blir en cirkel och att mitten skåran korsar varandra.
Dekorationen och fyllningen av tårtan är begränsad till den egna fantasin, här är några exempel på vad man kan använda.
(Man kan även göra tårtan rund lägg då 2 hönökakor med den raka sidan mot varandra, tänk bara på att de olika lagren har skarven åt olika håll, dock går det åt mer ingredienser.)
Fyllningar & garneringen
Variant 1
Ca 2 dl grädde vispas och blandas med en burk kaviar
Ca 250 g bakad bredbar leverpastej samt 1 ½ dl finhackad gurka
Ca 1 burk (450g) kokt skinka, finhackad 1½dl majonnäs, 2 msk senap
Till garneringen:
3dl majonnäs
finklippt persilja
200g färskrökt lax skivas tunt och rullas. Skär till ”rosor”.
400g räkor
100g rökt renstek samt ½ tub pepparrotsvisp. Lägg skivorna lite omlott på ett
smörpapper. Bred på pepparrotsvisp och rulla lägg rullen i frysen så går det
lättare att skära sen.
ost, druvor och dill
Variant 2
Ca 3 hg legymsallad (mängd beroende på hur saftig man vill att tårtan ska
vara)
Ca 1/3 gurka i tunna skivor som strimlas (spara 20 hela skivor till dekoration)
Ca 1 hg skivat rökt nötkött som skärs i små bitar (spara ett par-tre skivor
till dekoration)
Ost (utan hål, t ex edamer) i ”fyrkantiga” skivor att klä tårtsidorna
med
7-8 skivade köttbullar
2 kokta, skivade eller klyftade ägg
1 klyftad tomat
Ca 1 dl majonnäs
Matlagningsgrädde (efter smak)
Hacka det rökta nötköttet, men spara ett par skivor till dekoration. Bred legymsallad och strö över gurka och nötkött på alla tre lagren. Lägg på den översta brödlängden.
Rör ut majonnäsen med grädde så den blir lagom mild och lätt bredbar. Bred detta ovanpå tårtan och på alla sidor. Dekorera ovanpå med köttbullar, ägg, gurka, tomat och några ituskurna skivor rökt nötkött som snurras ihop till ”rosor”. Pynta med lite persilja – och kläd alla tårtans sidor med ostskivor.
Variant 3
5 dl grädde
3 burkar makrill i tomatsås
1 st rödlök
valfri garnering tex tomat, gurka, skinka, vindruvor, paprika, citronskiva,
ägg
Vispa grädde, mosa sönder makrillen, finhacka rödlöken och blanda ihop allt.
Variant 4
200 g Apetina grekisk feta
250 g Kesella
1 dl ajvar relish
Garnering:
250 Kesella
rucolasallad
körsbärstomater
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Mosa osten. Blanda med Kesella och ajvar relish. Kantskär brödet.. Lägg på
fyllningen. Varva bröd och resten av fyllningen, avsluta med bröd. Bred Kesella
över hela tårtan. Garnera med rucola och körsbärstomater. Strö över salt och
peppar.
Variant 5
10 deciliter crème fraîche
6 deciliter majonnäs
1 paket räkost
3 små burkar röd kaviar
4 gula lökar
4 citroner
10 rädisor
1 äpple
10 tomater
3 gurkor
4 paket krabbsticks
5 hekto rökt lax
4 kilo oskalade frysta räkor
2 teskedar citronpeppar
dillkvistar till garnering
Fyllning 1
5 deciliter crème fraîche
2 ½ deciliter majonnäs
1 finhackad gul lök
1 burk röd kaviar
2 paket krabbsticks
1 hekto skalade hackade räkor
1 hekto hackad rökt lax
½ deciliter pressad citron
citronpeppar
Fyllning 2
2 deciliter crème fraîche
1 paket räkost
10 stycken hackade rädisor
eventuellt ett halvt finhackat äpple
Bred på fyllning.
Fortsätt likadant med nästa lager tills du har tre lager.
Det fjärde lämnas utan fyllning.
Garnering
Blanda 3 deciliter crème fraiche och
2 deciliter majonnäs och bred blandningen runt smörgåstårtan.
Plasta in tårta tills det är dags för garnering med plastfolie, dra den gärna lite hårt så så tårtan ”sätter sig” brödet suger åt sig smakerna från fyllningarna och att skarvarna mellan bröden inte glider isär.
Ex. Garnera runt kanterna med ½ citronskiva och en gurkskiva varannan gång.
Klyfta tomaterna och lägg runt tårtan, sedan den hackad rökta laxen, därefter hackad lök, röd kaviar, halva skivor gurka, lägg räkor runt om hackad rökt lax, hackad gul lök. I mitten garneras bara med räkor, garnera slutligen med dillkvistar.