Potatissallad
ca 4-5 port
1,5 kg Potatis
1½ dl Gul lök (hackad)
3½ dl finstrimlad Purjolök
1½ dl Varm buljong
Dressing
½ dl Vinäger
1 tsk Salt (rågad)
½ tsk Svartpeppar (gärna grovmalet)
1 msk Senap (söt svensk sort)
1 dl Olja
1 Rödlök
Gräslök (rikligt)
Man kan även ha i efter tycke och smak
1 dl urkärnade svarta oliver
½ dl Kapris
Koka potatisen och skala den medan de är ljumna, skär dem i cm-tjocka skivor eller små tärningar. Hacka den gula löken och strimla purjolöken fint, blanda med potatisen i stor skål och slå på den varma buljongen.
Blanda ingredienserna till dressingen, utom rödlöken, gräslöken och eventuella oliver och kaprisen. Slå dressingen över potatisen medan den fortfarande är ljummen. Skär rödlöken i ringar och fördela över, lägg även på oliverna och kaprisen om du vill ha det. Fin hacka gräslöken och strö över den precis före serveringen.
Denna går utmärkt att göra en dag i förväg om man är noga att slå på buljongen och dressingen medans potatisen är ljummen, för annars så blir den lätt torr och smaklös