4 st olika Kladdkakor
Grundreceptet
Chokladkladdkaka
150 gr Smör eller Margarin
2 1/4 dl Mjöl
6 msk Kakao
2 1/4 tsk Vaniljsocker
3 Ägg
3 dl Strösocker
Smält smöret/margarinet i en kastrull, blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner det smälta margarinet, blanda i äggen till en jämn smet. Häll smeten i en smord form, gärna med löstagbara kanter.
Grädda i 175° i ca 30 min.
Bred vispad grädde och garnera med säsongens frukter eller bär.
Byt ut de 6 msk Kakao till följande:
Pepparkakskladdkaka
Ta 4 msk kakao och 1/2 påse med pepparkakskryddor. Uteslut även vaniljsockret.
Gott med lingongrädde (vispad grädde med lite lingonsylt i) eller apelsingrädde (vispad grädde med lite riven apelsinskal samt lite pressad apelsin i)
Lakritskladdkaka
Ta 3 msk kakao och 150 g turkisk peppar (original karameller)
Krossa turkisk peppar fint i en mortel och blanda i smeten. Uteslut även vaniljsockret.
Romkladdkaka
Ta 4 msk kakao och 2 msk mörk rom. Uteslut även vaniljsockret.