Viltfärsbiffar

4 portioner
500 gram viltfärs av rådjur eller vildsvin eller hjortfärs
0,5 dl ströbröd
1 tsk salt
1 tsk Kockens superkrydda med smaken av kanel, kardemumma & ingefära
2 msk smör att steka biffarna i

Svampsås:
5 dl färsk svamp som kantareller, champinjoner rensad och grovhackade
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
50 g smör
2 krm salt
1 krm Kockens superkryddor med smaken av kanel, kardemumma & ingefära
1 msk ljus soja ex Kikkoman
ev. lite svarvinbärsgelé kan man ha i såsen

Lägg färsen i en bunke. Skala löken och riv den på den grövre sidan på rivjärnet och tillsätt till viltfärsen.
Rör i ströbröd, salt och Kockens superkrydda till en jämn färs.
Låt stå i 10-15 minuter så färsen hinner ta åt sig kryddorna och att ströbrödet hinner suga åt sig fukten från färsen.
Forma färsen till 8 biffar, värm en stekpanna och stek biffarna i smör några minuter på varje sida på något över medelvärme. Sänk ev. värmen så att de får steka klart utan att brännas om du lägga över ett lock eller folie så steker de klart snabbare. Biffarna kan vara svagt rosa i mitten om gillar det, dock inte vildsvinsfärsen pga bakterierna som finns i griskött.

Svampsås:
Rensa och grovhacka svampen.
Lägg svampen i en stekpanna och låt steka tills nästan all vätska ångat bort ca 5 minuter. Tillsätt smör och stek på medelvärme några minuter.

Strö över vetemjöl, rör om och häll i grädde och mjölk under omrörning. Låt sedan svampsåsen koka minst 5 minuter på medelvärme. Rör då och då. Smaka av svampsåsen med salt och superkryddan samt en skvätt soja och håll den varm till servering.

Serveras med ungs rostad potatis & sallad eller tillagade grönsaker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *