Mousakka

3-4 portioner

2 aubergines
1 msk smör
1 msk olivolja

Köttfärsåsen
500 gr nötfärs eller lammfärs
1 msk smör (och/eller olivolja)
2 gula lökar
2 klyfta vitlök
0,5 tsk sambal oelek
1-1,5 tsk malen spiskummin
1 msk oregano
1-2 tsk paprikapulver
Fond (kalv eller kött)
3 msk tomatpuré
2-3 dl vatten

Ostsåsen
3 dl vispgrädde
2,5 dl ost
0,5-1 dl parmesanost
vitpeppar
muskot
ev. salt
2 äggulor

Skiva auberginerna och stek dem i olja/smör, salta och peppra och lägg åt sidan.
Fräs köttfärsen, tillsätt de andra ingredienserna och låt såsen puttra tills den tjocknat.
Koka upp grädden till ostsåsen, stäng av värmen och rör ner den rivna osten och kryddorna. Rör tills osten och låt såsen svalna något innan du rör ner äggulorna.
Låt såsen svalna en smula och blanda ner äggulorna.
Varva auberginskivor och köttfärssås i en ugnssäker form och häll oströran över.
Gratinera vid 175 grader i 20–30 minuter.

2 kommentarer på “Mousakka”

    1. Tack!

      I det Frisenska Köket blev det när sidan blev offentlig, jag heter ju Frisén i efternamn och det är mat som serveras i mitt kök. Sidan startades när mina döttrar flyttade hemifrån och ville ha recept på det jag brukade laga, då var sidan ej offentlig. Sedan gör ju jag som så många andra visar bilder i sociala medier på vad jag äter och fick förfrågningar på recept och då gjorde jag sidan offentligt och behövde döpa den till annat är Recept 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *