Dovhjortköttbullar

4 portioner
500 gram Dovhjortsfärs eller färs från övriga hjortar
0,5 dl ströbröd
1 tsk salt
1 tsk Kockens superkrydda med smaken av kanel, kardemumma & ingefära
1 tsk paprikapulver
2 msk smör att steka biffarna i
3 dl vatten
1 dl vispgrädde

Sås:

3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
50 g smör
2 krm salt
1 krm Kockens superkryddor med smaken av kanel, kardemumma & ingefära
1 msk Viltfond
Även gott att steka i lite skivade champinjoner i såsen

Lägg färsen i en bunke. Rör i ströbröd, salt och kryddorna och blanda till en jämn färs.
Låt stå i 10-15 minuter så färsen hinner ta åt sig kryddorna och att ströbrödet hinner suga åt sig fukten från färsen.
Rulla färsen till köttbullar, koka upp vattnet och vispgrädden och lägg i köttbullarna och låt dem koka i ca 5 min. Häll över köttbullarna i en sil och låt dem rinna av.

Värm en stekpanna och stek köttbullarna i smör tills de fått fin färg runt om på medel hög värme.

Sås:

Strö vetemjöl över köttbullarna, rör om och häll i grädde, mjölk och fonden under omrörning. Låt sedan såsen koka minst 5 minuter på medelvärme. Rör då och då. Smaka av såsen med smöret, salt och superkryddan samt en skvätt soja och håll den varm till servering.

Gott till Rotsaksmoset

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*