Portergryta

(Som porterstek men på grytbitar)
ca 4-6 port
1 kg grytbitar av nöt, rådjur, eller älg
33 cl Porter
1,5 dl kinesisk soya
2 dl outspädd svartvinbärsjuice typ BOB
6 st svartpepparkorn
6 st krossade enbär
2 tsk timjan, torkad
2 st stora vitlöksklyftor
1 st stor gul lök i klyftor
2 st köttbuljongtärningar eller motsvarande mängd fond
Såsen
7-8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
Välj en gryta där köttet kommer att ligga ”lite trångt”.
Putsa och ev skär grytbitarna i lagom storlekar och bryn dem i lite smör och ta köttet upp köttet.
Klyfta löken och dela vitlöken. Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 1-1,5 timme rör med jämna mellanrum.
Sila ner skyn i en stor kastrull – Späd med vatten om det behövs så det blir 7 dl.
Red med grädde/mjöl och koka på svag värme i 5 minuter, lägg i köttbitarna igen och låt det bli varmt.
Någon extra kryddning av såsen behövs inte.
Servera kokt potatis och rårivna morötter till.
Denna kan med fördel göras i förväg den blir bara godare ju längre den står.