Sallader, Tillbehör

Frisen Hälsosallad

4 blad svartkål
2-3 blad grönkål eller ½ påse babygrönkål
1 hel Pak Choi
ca 1½ dl små blomkåls buketter
ca 1½ dl små broccoli buketter
1-2 stor morötter
2 Turkiska Sivri paprikor (den ljusgröna)
1 stor röd paprika
½ gurka
¼-½ huvud av en isbergssallad
1 st citron
1 st granatäpple eller en burk osötad majs

Skölj grönsakerna
Riv svart- och grönkålen i mindre bitar från stammen (stammen ska inte in i salladen)
Strimla Pak Choi, isbergssalladen inte allt för tunt. Dela broccolin och vitkålen i mindre buketter, strimla moroten har du ingen grönskasstrimlare så går det bra att hyvla den tunt med en potatisskalare.
Skär paprikorna och gurkorna i mindre bitar. Ta de ljusgröna Sivri paprikorna om du har vill ha en mildare sallad, den mörkar är starkare.
Pressa över citronen och blanda salladen väl. Ta ur granatäpplekärnorna och blanda i, jag brukar variera salladen med majskorn i stället för granatäpple.

Denna sallad är packad med massor av hälsosamma vitaminer och mineraler, en sallad som tar mer kalorier än den ger och man håller sig mätt längre. Jag gör alltid en stor skål så den räcker hela veckan som både lunch- och middag tillbehör.
Svartkål är proppad med lutein (viktigt för ögonen), B-, K-, A- och C-vitamin, mineralerna magnesium, järn och kalcium samt massor av fiber.
Grönkål är proppad med antioxidanter, C-vitamin,  E-vitamin, B-vitaminer, K-vitamin, folsyra, järn, kalcium, magnesium och jod och karotenoiderna betakaroten, zeaxantin och lutein.
Pak choi en grönkål från Kina som är proppad med antioxidanter, C-vitamin, E-vitamin, B-vitaminer, K-vitamin, järn, kalcium, magnesium och jod, folsyra och karotenoiderna betakaroten, zeaxantin och lutein.
Blomkål är rik på vitamin C, järn och fullproppad av fibrer
Broccoli är rik på vitamin C och fullproppad av magvänliga fibrer
Gul och röd paprika har hela fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin
Granatäpple är rik på mineralerna järn och kalium. Dessa ämnen renar kroppen från toxiner och motverkar hudens åldrande. Det sägs även att granatäpple kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och motverka högt blodtryck och känner du dig på dåligt humör kan man äta granatäpple
Morötter har A-vitamin, betakaroten och andra antioxidanter lutein och zeaxantin skyddar huden och kroppen mot fria radikaler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *